Ceviz Fidanı Ceviz Bahçesi Kurulurken Juglon Hastalığına Dikkat Edilmelidir

Ceviz Fidanı Ceviz Bahçesi Kurulurken Juglon Hastalığına Dikkat Edilmelidir

Ceviz fidanı JUGLON hastalığı nedir ilk olarak bunu açıklayarak başlayalım Juglon 5 Hidroksit-1-4 Naftalendion ya da 5 Hidroksi naftokinon olarak bilinmektedir.

Ceviz ağaçlarının yakınında yetiştirilen ağaçlarda Ceviz ağaçlarında bulunan JUGLON nedeniyle olumsuz gelişmeler görülür. Bu olumsuz gelişmeler sonucunda ceviz ağaçlarının çevresindeki ağaçların yapraklarında sararma, solma ve nihai ölüm gibi belirtiler görülür. Aynı olumsuz etki, ceviz ağacı kenarındaki otlarda da görülmektedir.

(Посетителям нашего сайта могут помочь российские саженцы грецкого ореха. Адрес нашего русскоязычного сайта: https://www.sazhentsevorekha.com/)

Ceviz ağaçları SÜLFÜR gazı salgılarlar. Bu gaz havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe (tabana) çöker. Bundan dolayı ceviz yetiştiricilerin özellikle cevizin altında oturmamaları gerekir aksi takdirde baş ağrıları akciğer rahatsızlıkları, bayılma gibi şikâyetlerle karşılaşırlar. Bu kadar Zararlı olan gaz bu olumsuzluğa karşı ozon tabakasına faydalı olmaktadır. Ceviz fidanı yetiştiriciliğinde bilinçli olarak uygulanan yöntemler ile oldukça sağlıklı bir bahçeler kurulmaktadır. Bahçe kurulurken cevizden salgılanan juglon maddesi yanındaki veya yakınındaki farklı cinsten bitki ve ağaçların yaşamasını ve gelişmesini engellemektedir. Bunun için bahçe kurulurken bu konuya oldukça dikkat edilmelidir. Cevizin yaprak altlarından salgıladığı maddelerden dolayı ağacın yanında ve altında hiçbir bitki yetişmemektedir hatta hala ceviz ağacının altında uyunmaz sersemlik verir düşünceleri de buradan gelmektedir.

Ceviz fidanı yetiştiriciliği ciddi anlamda detay isteyen ve özen gösterilmesi gereken bir konudur. Bilinçsiz bahçe kurulumu zamanla maddi ve emek konusunda ciddi sorunlara ve kayıplara yol açacaktır. Ceviz ağacının salgıladığı Juglon maddesinden her bitki ve meyve zarar görmüyor zarar görenlerden bazıları şunlardır; Böğürtlen, elma, ıhlamur, huş, şakayık, üzüm, çam, böğürtlen, mayi yemiş, üzüm, domates, patates, ormangülü, kekik zarar gören bitkilerden bazılarıdır. Ceviz fidanlarından dökülen yapraklar bile Juglon salgılanmaktadır. Suda çözünmesi zor olduğundan bulunduğu ortamdan uzaklaşması da oldukça zor olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir